СТАЯ № 4 – четворна стая на втория етаж на старата къща

Размери – 38 кв.м. – това е най-голямата стая в къщата, предназначението й е било да събере максимално голяма част от челядта на семейството.

Настаняване – 4 души на 2 двойни легла / 146/192 см/ и още 2 на допълнителен разтегателен диван /120/190 см/

Оборудване и обзавеждане – антре със закачалки, баня и тоалетна, скрин с тоалетно огледало, вградени шкафове, трапезна маса с красиви плетени виенски столове, ТВ.

Специфики – тази стая е най-близко до съвремнните ни разбирания за стая – изцяло бяла и варосана, за старинноста й напомнят само определени елементи като решетките на дървените прозорци, автентичните котленски килими, които грабват погледа в цветовото си богатство и някоративните елементи по стените.

Стаите 4,5,6 и 7 са на втория етаж на старата къща и съобразно котленската архитектурна традиция всички те излизат на една обща тераса – кьошк, от която се разкрива прекрасна гледка. На тази тераса има маса с плетени столове, където изпиването на едно питие с „гледка“ е приятно преживяване. През зимата кьошкът се затваря с остъклен прозорец и една „хоризонтална“ врата разположена на стълбището към втория етаж.