Високото Кафене отблизо

Сградата на Високото кафене се намира в стария център на с.Жеравна, където в миналото е била търговската улица. Понастоящем това е площада с административните сгради като Пощата, Кметството, магазини. Високото кафене се води също обществена сграда по регистъра.

Изградена по традиционен късно възрожденски стил на площада от Бончо Вичев през 19 век, тя е със съхранен външен , но редактиран вътрешен вид, с което се вписва чудесно в ансамбъла от старинни сгради на площада.

Първоначалното предназначение на къщата е било да обслужва обществени нужди на населението. На първия етаж има иззидана голяма пещ и то за повече от век и половина е изпълнявало ролята си на фурна. Жеравненци още разказват за това как отивайки сутрин в неделя на черква са оставали гювеча на фурнаджията Кръстю, а прибирайки се след служба са вземали от там вкусно ухаещата гозба за в къщи. На втория етаж , който представляваше една голяма зала, е функционирало в миналото кафенето, което поради местоположението си е давало възможност клиентите да се наслаждават на добра гледка към целия площад и пиейки кафето си, да не пропускат нищо от случващото се в селото, а може би околностите, като тук са разменяли информация с всички преминаващи и обсъждали случващото се.

Когато ние купихме къщата преди години, тя беше изоставена от стопанисващата я фирма и в доста тежко състояние . Необходимо беше да се възстанови изцяло наново поддалите и рухнали зидове и покрив. Нашата амбиция беше да възстановим сградата в първоначалният й вид и предназначение. Технически това беше изпълнено. Възстановихме почти изцяло пещта, която беше полусрутена. На втория етаж, след основен ремонт възстановихме и отново пресъздадохме обстановката от по-миналия век и я направихме като за кафене. Сградата бе открита за функциониране, за радост както на местните, така и на туристите точно за фестивалан на народната носия през 2017 г. Така успя да просъществува и функционираше 2-3 години. Променилите се обаче обстоятелства, свързани с недостига на работна ръка в района бяха основната пречка за спирането на работа като такава. Няколко години фурнта стоя неизползвана, а през това време преустроихме залата на втория етаж в уютен и автентичен, но и удобен апартамент. Колкото до фурната – в момента тя живее трети живот като магазин за сувенири и демострационна на тъкачница, благодарения на предприемчива и талантлива млада жена от Варна.

Така днес фурната е запазена като такава, но функционира като магазин, а Високото кафене функционира като апартамент за настаняване към къщата за гости „Заркова къща:.