Фестивал на фолклорната носия – Жеравна

Международен Фестивал на фолклорната носия в Жеравна.

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на НФА „Българе”, като за много кратък период придобива изключителна популярност, както сред българската публика, така и сред любители на фолклора от цял свят. През последните години посетителите наброяват 12-15000 души, като се има предвид, че малката леглова база изключително ограничава възможността на много желаещи да го посетят.

По своята уникалност , която се дължи на стриктното спазване на правилата на фестивала, той няма аналог до този момент сред изобилието от фестивали. Място и време на провеждане-Архитектурният резерват Жеравна ,местността Добромерица край селото за място на събитието. Фестивалната територия е обособена сред боровата гора на хълма Добромерица. Фестивалът е тридневен /петък, събота и неделя/ и се провежда в предпоследния уикенд на месец август, като датите му се движат съобразно това условие.

За тези няколко дни цялото село оживява и се превръща в своебразно студио за автентични филми, защото всички участници и дори местнте и търговците са длъжни да бъдат облечени в носии. За повече информация и новини следете сайта.