Какво може да се види при престой в Жеравна

  1. ПОЧУВСТВАЙ АТМОСФЕРАТА НА ЖЕРАВНА – На първо място – една прекрасна разходка из селото ще Ви върне години назад, за да се насладите на красотата на старинните къщи и малките улички на селото. Пътьом ще разгледате къщите музеи на Сава Филаретов/Сава Купеца/, Руси Чорбаджи, на големия наш писател Йордан Йовков. Не пропускайте една от най-красивите църкви в района – Св.Николай Чудотворец, а непосредствено над нея е и Художествената галерия на селото, където освен постоянната етнографска сбирка има и периодични интересни експозиции.
  2. КРАТКИ РАЗХОДКИ В ГОРАТА – Едно от най-разтоварващите и зареждащи преживявания за малки и големи, е разходката в гората . Тя започва непосредствено над къщата ни. В посока юг на около 20 минути път е историческата чешма „Старча”, а в обратната посока е чешмата „Кринча” която е на същото пешеходно разстояние и отнема около 20 ми. И от двете към гората има горски пътеки, по които можете да направите както кратка разходка, така и целодневен пикник, във всеки сезон. Дори зимата, ако не сте забравили да си вземете шейните, може да се попързаляте по чудесните полегати склонове на възвишението над къщата. В посока юг-югозапад от селото /към бившите селскостопански доворове/ има път към гората, където също има интересни и приятни пешеходни маршрути.  Лятно време освен разходките пеш, можете да изминете разстоянията по горските пътеки с колело, а защо не и една разходка на коне, които се предлагат в селото.
  3. Ако сте любител на РИБОЛОВА – непосредствено под селото има язовир, където няма ограничения за риболов. Язовирът е на пешеходно разстояние около 1 км от селото.
  4. ЖЕРАВНА И ОКОЛНОСТИТЕ – трябва да знаете, че всяко едно село около Котел е автентично консервирано и запазено и като че ли попадаш във филмово студио

чудесни за посещение са околните села, например –

  • С. Катунище – 12 км – автентично съхранено и реставрирано село, което по времето на „соца” е било филмово студио. Тук са снимани някои детски и игрални продукции,
  • С. Медвен – 12 км – родната къща-музей на Захари Стоянов, красиви къщи и църква, местността „Синият вир”, която е идеален полудневен пешеходен маршрут водещ до едноименния водопад. За по издържливите, реката нагоре от водопада също предлага неповторими гледки и места за отдих, а от време на време покрай реката, не пропускайте да се огледате за останките от старинният римски път,
  • С, Ичера – освен самото село, интересно место за посещение е възстановената воденица и тепавица, край които има функциониращ комплекс „Диавена“, чудесно време можете да си прекарате край реката и който умее да си налови раци в нея.
  1. КОТЕЛ – 12 км– старата част на града с многото старинни къщи, някои от които са музеи. Там е и музеят на тъкачеството. Малко извън града – в градския парк – се намира и една от забележителностите, които са най-голяма атракция за децата – Природо-научния музей. Задължително не пропускайте обаче да спрете в центъра на градчето, където се намира Музеят на българското възраждане, където децата е задължително да видят Първия Български буквар на Петър Берон, материали за Г.С.Раковски и други исторически експонати, изложени в красивия Пантеон. Непосредствено насреща на площада е сградата на Историческото Училище, където доскоро се помещаваше Музикалното училище „Филип Кутев”, а сега Община Котел.

Около Котел в посока с.Тича има редица природни забележителности – пещери, водопади, местности , които могат да са обект на туризъм. Те се намират в посока с.Тича, а също така и по пътя за Природонаучния музей.

  1. ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЗИМНИТЕ СПОРТОВЕ – зимата в този район е истинска , с много сняг и все пак с приятни слънчеви дни. Когато тръгвате за зимна почивка не пропускайте да си вземете принадлежности за зимен спорт. Освен заснежените склонове, с които е заобиколено селото, Над Котел е изградена и функционира първата в района ски-писта, която не е с черни писти и доста удобно за начинаещи , любители и деца.

А нищо чудно и сами да станете откриватели, разхождайки се из горите. Районът е богат на древна, средновековна и нова история.

Обикаляйки из района по всяко време на годината може да се сдобиете с истински мед, сирена и млечни продукти от местни производители, билки и сладка.